Stefan Dodić u duelu sa Nemačkom (©Starsport)
Stefan Dodić u duelu sa Nemačkom (©Starsport)

Imperativ za Orlove, Riverina Legija stranaca mora da padne u Katovicama

Vreme čitanja: 5min | uto. 17.01.23. | 08:05

Rukometaši Srbije favoriti večeras (20.30, RTS 1, Arena Sport Premijum 3) protiv Katara u poslednjem meču Grupe E na Svetskom prvenstvu. Umesto Predraga Vejina igraće Jovica Nikolić, na gol se vraća Dejan Milosavljev

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Katovica)

Poraz od Nemačke je zaboravljen. Bilo je dobrih stvari, odličan napad, sjajna igra Lazara Kukića, Miloša Orbovića, Bogdana Radivojevića u prvih 30 minuta, nije bilo predaje do poslednje sekunde i pored konstantnog vođstva Pancera. Naravno, analizirano su i brojni nedostaci. Odbrana nam je zatajila, posebno u prvom poluvremenu, nekoliko promašenih zicera u finišu kada se lomilo, kada smo bili na pragu da meč uvedemo u neizvesnu završnicu.

Izabrane vesti

Panceri prenose četiri boda u sledeću fazu Svetskog prvenstva, a na četi Tonija Đerone je da dobije večeras (20.30, RTS 1, Arena Sport Premijum 3) u Spodek areni u Katovicama azijskog šampiona Katar i s dva ode u narednu rundu, u istom gradu, sa Norveškom, Holandijom i pobednikom meča Makedonija – Argentina. Poraz od Pancera udaljio je Orlove od četvrtfinala, ali je i dalje sve u rukama Srbije. Pobede u preostala četiri meča donosi toliko željeni plasman među osam najboljih selekcija sveta, kvalifikacije za Olimpijske igre i veliki uzlet srpskog rukometa, proboj u svetski vrh.

Naravno, druga faza je još daleko, fokus je na Kataru, timu koji skoro deceniju s klupe predvodi legendarni stručnjak, Španac Valero Rivera. Biće Srbija jača za Dejana Milosavljeva, jednog od najboljih golmana današnjice. Fukse iz Berlina nije popularnom Bandi dozvolio do ponedeljka da se pridruži saigračima. Sada kada je prošao meč sa Nemačkom, onda je ekspresno dobio zeleno svetlo i pridružiće se saigračima i biti veliko pojačanje na golu. Očekuje se da zameni Milana Bomaštara.

Šansu da debituje na velikom takmičenju dobiće i rukometaš Veclara Jovica Nikolić, koji menja povređenog Predraga Vejina. Igrač Neksea je napustio Katovice, vratio se za Srbiju gde će nastaviti sa rehabilitacijom povređenog članka. Šteta za iskusnog desnog beka koji je bio otkrovenje ovog meseca, uspeo je da se izbori za mesto startera na Svetskom prvenstvu.

20.30: (4,00) Katar (8,50) Srbija (1,35)

Katar je zlatan period imao 2015. godine u Dohi kada je bio srebrni na Svetskom prvenstvu. Pokupovao je sve što je moglo da se kupi, napravljen je tim koji je sa Danijelom Šarićem uspeo da stigne do vicešampionske krune. Posle toga, Riverina četa nije imala velikih uspeha na planetarnim šampionatima, ali je i dalje neprikosnovena u Aziji.

Nekadašnji trofejni trener Barselone ima skromniji sastav nego prethodnih godina. Pružen je solidan otpor Nemcima na startu takmičenja (27:31), dok je pobeđen Alžir sa 29:24 u prethodnom kolu i obezbeđena naredna faza.

Frankis Karol Marzo, najbolji strelac Svetskog prvenstva u Egiptu pre dve godine (58 golova), neposredno pred start šampionata je napustio pripreme tima. Rođeni Kubanac mnogo nedostaje Kataru. Prva zvezda tima je još jedan rođeni Kubanac Rafael Kapote.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE DANSKA DA BUDE ŠAMPION SVETA JE 2,30. NA SRBIJU JE 80,0.

U selekciji je veliki broj naturalizovanih rukometaša, pretežno iz Bosne iz Hercegovine. Golmani su Anadin Suljaković i Bilal Lepenica, a tu su i Eldar Memišević i Crnogorac Jovan Gačević, koji je bio veoma efikasan protiv Alžira, strelac sedam golova. Jedan od retkih internacionalaca je pivotmen Jusef Benali, koji je sa Barselonom prošle sezone osvojio Ligu šampiona, a sada je rukometaš francuskog Eksa. Kapote, kapiten Madadi, Gačević i Benali udarni je kvartet Valerine Legija stranaca.

Mladi Stefan Dodić pokazao je da je budućnost ne samo srpskog nego i svetskog rukometa. Oduševio je na premijeri protiv Alžira, igrao nešto manje protiv Nemačke, ali mladi Vranjanac (samo 19 godina) spreman je kao zapeta puška, da svaku šansu iskoristi na pravi način, promeni tempo meča, ubrza igru, izvadi iz „džepa“ lucidnu asistenciju ka pivotmenima.

Teško nam je pao poraz od Nemačke, ali najvažnije je da ostanemo na svom putu, da što pre to zaboravimo i da protiv Katara pokažemo još bolju igru i pobedimo. Imali smo pad koncetracije, promašili nekoliko zicera, možda je i nervoza učinila svoje. Gledali smo utakmice Katara. Kvalitetna ekipa sa dobrim trenerom. Imali smo dovoljno vremena da se spremimo. Znamo da ćemo u narednoj rundi da igramo sa Norveškom i Holandijom, ali o njima ćemo da pričamo posle Katara“, rekao je srednji bek Srbije.

Anadin Suljaković branio je odlično u prva dva meča. Golman Katara prepušta ulogu favorita Srbiji.

Došli smo u Katovice da se borimo do poslednjeg atoma snage. Gledali smo meč Srbiju protiv Nemačke i Alžira. Ima odlične igrače koji brane boje najboljih klubova na svetu. Pokušaćemo da iznenadimo. Poznajem dosta igrača, ne bih izdvojio nijednog posebno, kao ekipa je Srbija veoma dobra“, rekao je Suljaković.

Na pitanje da li obavezuje dres koji je do skoro nosio Danijel Šarić, golman rodom iz Zenice kaže da je imao tu čast da bude u istom timu 2019. gidine sa nekadašnjim asom Barselone.

On je veliki golman, drago mi je da sam sam bio s njim u timu. Od njega mnogo može da se nauči. Pomogao mi je mnogo, savetovao“, istakao je Suljaković.

Valero Rivera (©Reuters)Valero Rivera (©Reuters)

Selektor Srbije Toni Đerona imao je prilike da radi u Kataru, pa poznaje većinu igrača.

Sa mnogima sam radio u Kataru, napredovali su dosta. Tada su to bili mladi igrači, dok su sada to okosnice njihovog tima. Najveća snaga je timska igra. Pripremaju ovo prvenstvo od avgusta prošle godine, biće jako teško pobediti ih, ali ja verujem u ovu ekipu i pokazali smo da možemo sa svima da se nosimo i svakoga da pobedimo“, istakao je španski stručnjak.

Srbija i Katar se nikada se nisu sastali na velikim takmičenjima. Odigrali su samo jedan prijateljski meč pre devet godina, kada je azijska selekcija slavila sa 27:26.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE U ŠVEDSKOJ I POLJSKOJ – 3. KOLO

Utorak

GRUPA E (KATOVICE)

18.00: (19,0) Alžir (23,0) Nemačka (1,02)

20.30: (4,00) Katar (8,50) Srbija (1,35)

GRUPA F (KRAKOV)

18.00: (2,70) Makedonija (8,00) Argentina (1,65)

20.30: (5,20) Holandija (11,0) Norveška (1,22)

GRUPA G (JENČEPING)

18.00: (1,80) SAD (hendikep 16,5) Egipat (1,90)

20.30: (1,80) Hrvatska (hendikep -11,5) Maroko (1,90)

GRUPA H (MALME)

18.00: (1,90) Belgija (8,00) Bahrein (2,20)

20.30: (1,85) Tunis (hendikep 12,5) Danska (1,85)

***kvote su podložne promenama

Ponedeljak

GRUPA A (KRAKOV)

Crna Gora - Čile 35:33 (20:18)

Iran - Španija 22:35 (11:21)

GRUPA B (KATOVICE)

Slovenija - Francuska 31:35 (14:16)

Poljska - Saudijska Arabija 25:22 (13:12)

GRUPA C (GETEBORG)

Brazil - Zelenortska Ostrva 30:28 (17:15)

Urugvaj - Švedska 12:47 (8:25)

GRUPA D (KRISTIJANŠTAD)

Južna Koreja - Island 25:38 (13:19)

Portugal - Mađarska 27:20 (16:9)



tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija KataraToni ĐeronaDejan Milosavljev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara